AVG

  • nov 2022
  • 374
Jeugdhulp op school (JOS)

Vraag vanuit de netwerkgroep over AVG
Mag een ambulant jeugdhulpverlener aansluiten bij het overleg over leerlingen en een klassenobservatie doen zonder de ouders toestemming te vragen? Deze vraag werd vanuit meerdere scholen gesteld. Het korte antwoord is: ja, indien dit ter ondersteuning is van de docent. De AVG staat daarmee een preventieve inzet niet in de weg.

De vraag met betrekking tot AVG is aanleiding om ondertekening van het convenant bestuurlijk bespreekbaar te maken.

Uitleg
In de Handreiking gegevensuitwisseling van het NJi staan in hoofdstuk 4 de grondslagen om gegevens te mogen delen. Over jeugdhulpverleners in de school staat het volgende:

Voor hulpverleners die meewerken in de school geldt dat als zij deelnemen aan overleggen of leerlingbespreking in hun rol als adviseur van de leerkracht - mentor - school daarvoor geen expliciete toestemming van de ouders/leerling nodig is. Dat geldt ook voor klassenobservaties, gericht op het handelen van en handelingsadviezen aan de leerkracht.

De bestaande afspraken rondom AVG blijven verder gelijk. Toestemming is wel nodig zo gauw als er een onderzoeks- of behandelrelatie met een leerling ontstaat. Dus als een ambulant jeugdhulpverlener, orthopedagoog of psycholoog een specifieke leerling in de groep observeert, dan is daarvoor toestemming nodig van leerling en/of ouders afhankelijk van de leeftijd van de leerling. Ook een bilateraal overleg tussen school en de contactpersoon van het wijkteam over een jongere die jeugdhulp krijgt, wordt gezien als casusoverleg en is toestemming nodig.

Toestemming is ook nodig bij een multidisciplinair overleg, wanneer een leerling/gezin al in behandeling is bij een hulpverlener. Deze hulpverlener vraagt dan aan ouders/leerling toestemming om bepaalde informatie in dat overleg uit te mogen wisselen (naast de toestemming die de school regelt voor het multidisciplinaire overleg). Zie hieronder het model privacy convenant samenwerking onderwijs-gemeenten-jeugdhulpverlening van de VO- en PO-raad, SPO en andere partners, d.d. 2021. Stichting Groeimee hanteert de Gedragscode Samenwerken in het VO.

Zie voor nadere vragen over privacy in de samenwerking onderwijs-gemeenten-jeugdhulpverlening:
Handreiking gegevensuitwisseling van het NJi
Update privacy convenant 10 maart 2021
Gedragscode Samenwerken in het VO

Trefwoorden