Succesvolle samenwerking RataPlan Alkmaar en CLEO

  • mei 2020
  • 1228
Nieuwsberichten

Sinds september 2019 hebben CLEO en RataPlan Alkmaar een succesvolle samenwerking. Dankzij de tweedehands fietsen die RataPlan Alkmaar aan het CLEO schenkt, kunnen zij gezamenlijk bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren in kwetsbare posities. De jongeren zijn dankbaar en zeggen: “Zo fijn dat ik nu met mijn handen kan werken”.

RataPlan Alkmaar schenkt “Weesfietsen” aan het CLEO. Weesfietsen zijn fietsen die een maand ongebruikt in de fietsenrekken op het station hebben gestaan. Deze fietsen worden na een maand gelabeld en de eigenaar heeft dan 3 werkdagen om de fiets op te halen.

Een fiets is tot een weesfiets gaan behoren doordat deze al lange tijd ongebruikt in de rekken stond. Is iemand zijn of haar fiets dan direct kwijt? Nee! Alle opgeslagen fietsen worden geregistreerd op www.verlorenofgevonden.nl. Wanneer iemand zijn of haar fiets weer terug wil nadat deze is opgeruimd, dan kan de fiets gratis worden opgehaald bij kringloopwinkel RataPlan in Alkmaar aan de Zijperstraat 34 (tijdelijk adres i.v.m. verbouwing van eigen pand aan de Zijperstraat 46-50). De eigenaar moet bij het ophalen de fietssleutel en ID-bewijs meenemen. RataPlan bewaart de fietsen 13 weken voordat ze eventueel opgeknapt worden en in de verkoop gaan of worden geschonken aan het CLEO of de voedselbank. Er wordt altijd gecheckt of de fiets gestolen is. Als dit het geval is, wordt er contact opgenomen met de politie.

Het CLEO is een bovenschoolse voorziening van het samenwerkingsverband vo Noord-Kennemerland. Bij het CLEO krijgen leerlingen van 12-18 jaar tijdelijk onderwijs en ondersteuning buiten de eigen school. De docenten en coaches bieden onderwijs op maat en helpen de leerlingen om sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen voor een kansrijke toekomst. Het aanbieden van een praktisch programma, zoals het sleutelen aan fietsen en het managen van een fietsenwerkplaats, helpt enorm in de ontwikkeling van de jongeren.

De fietsen die worden opgeknapt door het CLEO, worden geschonken aan jongeren die geen fiets kunnen betalen of worden verkocht. De opbrengsten van de verkochte fietsen gaan terug in de fietsenschuur om deze verder door te ontwikkelen. De leerlingen van het CLEO zijn uiterst dankbaar voor deze mogelijkheid.