Aanmelden voor congres Schoolaanwezigheid op 16 en 17 november is nog mogelijk!

  • sep 2023
  • 226
Nieuwsberichten

Congres Schoolaanwezigheid: Geïnspireerd aan de slag!

Elke leerling heeft recht op een positieve, kwalitatief goede ervaring in het onderwijs. Schoolaanwezigheid en het kunnen deelnemen aan onderwijs zijn daarbij cruciaal. Tijdens dit eerste congres staat de aanpak van schoolaanwezigheid van wetenschap naar praktijk centraal.

Data
Donderdag 16 november 2023 tot en met vrijdag 17 november 2023

Locatie
Pullman Hotel Cocagne in Eindhoven

Organisator
Ingrado; Nederlands Jeugdinstituut; Kennisnetwerk Schoolaanwezigheid; Adviesraad Eigenwijsheid; onderwijsexpertisecentrum De Berkenschutse; samenwerkingsverband vo Noord-Kennemerland; de Twentse Belofte

Aanmelden en kosten
Deelname aan dit tweedaagse congres bedraagt € 290,- inclusief 21% BTW. Via deze link koop je een ticket voor dit tweedaags congres en reken je direct af via iDEAL of bankoverschrijving.

Reserveren diner en overnachtingen
Via deze link kun je ook een diner en/of hotelkamer boeken. De diverse mogelijkheden en bijbehorende kosten kun je op de webpagina bekijken.


Voor wie?
Dit eerste Nederlandse Congres Schoolaanwezigheid is bedoeld voor professionals in het onderwijs, bij jeugdhulp en gemeenten. Gedurende twee dagen kijken we met elkaar naar wat werkt om verzuim terug te dringen en schoolaanwezigheid te bevorderen. Zodat alle leerlingen het maximale uit hun onderwijs kunnen halen.

Inhoud programma
Naast een aantal lezingen kun je kiezen uit zestig interactieve bijdragen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: gebruik van data, preventie, thuiszitten, afstandsonderwijs, inclusiviteit, kansenongelijkheid, hoogbegaafdheid, aanwezigheid op het mbo, partnerschap met ouders, autisme, jeugdhulp op school, praktijkvoorbeelden uit de regio en diverse modellen en aanpakken om schoolaanwezigheid te stimuleren. Ook neemt een groep jongeren actief deel aan het programma.

Meer lezen over schoolaanwezigheid?

Programma donderdag 16 november

09.00 – 10.00 uur Inloop met koffie en thee
10.00 – 11.15 uur Plenair | Opening & keynote - David Heyne
11.15 – 11.45 uur Pauze & Schoolplein
11.45 – 12.45 uur Plenair | keynote - Patricia Graczyk
12.45 – 13.45 uur Lunch & Schoolplein
13.45 – 15.15 uur Ronde 1 bijdragen
15.15 – 15.45 uur Pauze & Schoolplein
15.45 – 17.15 uur Ronde 2 bijdragen
17.15 – 19.00 uur Vrije tijd & inchecken hotel
19.00 uur Diner

Dr. David Heyne
Heyne heeft 30 jaar ervaring op het gebied van schoolaanwezigheid, zowel in de praktijk als met wetenschappelijk onderzoek. Hij is medeoprichter van het International Network for School Attendance (INSA) en het Nederlandse Kennisnetwerk Schoolaanwezigheid (KNSA). David heeft functies bekleed in Australië aan de Universiteit van Melbourne en Monash University, en recentelijk in Nederland aan de Universiteit Leiden. Met zijn keynote, getiteld 'De Verandering Omarmen: Onderzoek en Praktijk', inspireert hij ons om verandering te omarmen, om zodoende zinvolle resultaten te behalen voor jongeren, gezinnen, en alle betrokkenen op het gebied van schoolaanwezigheid.

Dr. Patricia Graczyk
Graczyk is Assistent Professor Klinische Psychologie aan de Universiteit van Illinois in Chicago. Ze komt speciaal voor dit congres over vanuit de Verenigde Staten en is samen met Christopher Kearney 'the founding father' van het Multi-Dimensional Multi-Tiered System of Supports (MD-MTSS) raamwerk voor schoolaanwezigheid.

Programma vrijdag 17 november

09.00 – 10.30 uur Plenair | Terugblik dag 1 & keynote - René Halberstadt
10.30 – 11.00 uur Pauze & Schoolplein
11.00 – 12.30 uur Ronde 1 bijdragen
12.30 – 13.30 uur Lunch & Schoolplein
13.30 – 14.30 uur Plenair | Keynote - Gil Keppens
14.30 – 15.00 uur Pauze & Schoolplein
15.00 – 16.15 uur Ronde 2 bijdragen
16.15 uur Borrel

René Halberstadt
Halberstadt heeft 30 jaar ervaring met schoolaanwezigheid vanuit verschillende perspectieven: praktisch, beleidsmatig, op gebied van management en wetenschappelijk. Hij is nu projectleider 'Samenwerking en Ontwikkeling' bij Ingrado. René neemt ons mee in een onderwijs-sociologische benadering van schoolaanwezigheid en presenteert daarbij de resultaten uit zijn proefschrift 'Opening the black box of School absenteeism' waarmee hij in januari 2024 aan de Erasmus Universiteit promoveert.

Gil Keppens
Keppens is universitair docent op de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences, Department of Sociology. Gil gaat tijdens zijn keynote in op schoolaanwezigheid vanuit een sociologische invalshoek met focus op de Vlaamse context.