Bezoek aan de startklas PCC - ISK

  • 30 jan
  • 228
Nieuwsberichten

Internationale Schakelklassen
In de Internationale Schakelklassen (ISK) op het Horizon College, Jan Arentsz, van der Meij College, Stedelijk Dalton College Alkmaar en het PCC dag bieden professionals onderwijs aan nieuwkomers jongeren. Dit om ervoor te zorgen dat de jongeren zich ontwikkelen, de Nederlandse taal leren en werken aan een kansrijke toekomst.

Startklas
Door een grote toename van het aantal aanmeldingen voor de ISK vorig schooljaar ontstond een wachtlijst. De scholen met ISK, gemeente Alkmaar en samenwerkende partners hebben samen een oplossing gezocht om de nieuwkomers jongeren zo snel mogelijk onderwijs te bieden; iedere dag dat er geen onderwijs kan worden gevolgd, is er een te veel! De startklas werd ontwikkeld als eerste opvang gericht op schoolse vaardigheden en ‘landen’. Door de komst van 28 alleenstaande minderjarige meisjes in oktober is de startklas naar een definitieve vorm omgezet. In januari zijn de eerste meisjes doorgestroomd naar een ISK op een van de scholen.

Wat gebeurt er in de startklas?
In de startklas krijgen momenteel circa 20 leerlingen van het COA les. Coördinator Dik Norder werkt nauw samen met twee onderwijsassistenten. Deze leerlingen leren lezen, schrijven, tellen en er is voldoende ruimte voor kunst, cultuur, theater en sport. Ze hebben een persoonlijk portfolio waarin hun vaardigheden worden bijgehouden. Naast individuele opdrachten werken ze samen in groepsactiviteiten.

Samenwerking
De startklas is gevestigd in Koel 310 in Alkmaar. Een ruimte die gelegenheid biedt voor samenwerking tussen en met verschillende organisaties. Dik is heel betrokken en zorgt voor de verbinding tussen de diverse partijen en de leerlingen. Zoals hij zelf zegt: ‘mensen maken het verschil’. Er zijn nog veel ideeën en plannen om samenwerking met andere partners uit te breiden en andere ruimtes binnen Koel te betrekken, maar zoals Dik aangeeft ‘ik werk van klein naar goed’.

Na de startklas
Na de periode op de startklas stromen de leerlingen door naar een ISK op een van de reguliere vo scholen of het Horizon College. Toch blijven ze na hun vertrek voor altijd in Dik z’n hart zitten!