Uitnodiging - JongerenTop NHN 2024 - 11 april

  • 12 mrt
  • 117
Nieuwsberichten

JONGERENTOP NHN 2024

Donderdag 11 april 2024
van 16.00 - 20.30 uur

VONK & Regius College
Hofstraat 13, 1741 CD Schagen

‘Nothing about us without us!’


Graag nodigen wij je uit om deel te nemen aan de JongerenTop NHN 2024!

Tijdens de JongerenTop gaan jongeren, beleidsmakers en professionals die met jeugd werken met elkaar in gesprek over verschillende thema’s. In de voorbereiding van de JongerenTop is een ‘Podcasttour’ door Noord-Holland Noord opgenomen. De podcasts zijn terug te luisteren op Spotify! Aan de hand van de opgenomen podcast zijn er zes thema’s gekozen, waarover workshops te volgen zijn tijdens de JongerenTop.

Programma
Dit jaar plannen we de JongerenTop na schooltijd, zodat jongeren aanwezig kunnen zijn om in gesprek te gaan. Een diner wordt uiteraard verzorgd. Het programma ziet er als volgt uit:

  • 16:00 - 16:30 Inloop
  • 16:30 - 17:00 Plenaire opening
  • 17:00 - 17:45 Workshop 1
  • 17:45 - 18:45 Diner + pauzeact
  • 18:45 - 19:30 Workshop 2
  • 19:30 - 20:00 Plenaire afsluiting
  • 20:00 - 20:30 Afsluitende borrel

Wil je aanwezig zijn bij de JongerenTop NHN 2024?

Meld je dan aan door op de aanmeldknop te klikken. Aanmelden kan tot uiterlijk 7 april.

Workshops
Informatie workshops

Tijdens de workshops nemen jongeren en professionals u mee in diverse thema’s. U neemt deel aan twee verschillende workshops. Per workshop is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers (vol=vol).

  1. Van klaslokaal naar levensles: opweg naar een sterke toekomst
    Veel jongeren maken zich zorgen over de toekomst. Op school worden ze klaargestoomd om uiteindelijk zelfstandige volwassenen te worden. Maar hebben jongeren genoeg aan de lesstof die ze nu krijgen? Leren ze wel wat ze zélf nodig vinden? Is er genoeg ruimte voor persoonlijke ontwikkeling? En ligt die verantwoordelijkheid (alleen) bij het onderwijs? In deze workshop gaan we opzoek naar mogelijkheden om beter op de vraag van jongeren aan te sluiten.

    2. Participeren of isoleren

    Vandaag de dag zijn er nog steeds veel jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Jongeren mét talenten, zonder werk, in tijden van grote werkgelegenheid. Kennen we het verhaal van deze jongeren? Wat is er nodig om de kloof kleiner te maken? Waar liggen kansen? En hoe kunnen we de oplossingen met elkaar dragen?

    3. Woonkansen voor jongeren
    De situatie op de woningmarkt is moeilijk, zeker voor jongeren. Zij blijven gemiddeld langer bij hun ouders wonen, omdat ze maar lastig een geschikte woonruimte kunnen vinden. In deze workshop vertellen jongeren wat er volgens hen nodig is om de krapte op de woningmarkt voor jongeren op te lossen. Met een interactieve sessie worden goede voorbeelden toegelicht. De workshop draait om inspireren, awareness creëren en in oplossingen denken.

    4. Beter zelfbeeld, minder prestatiedruk
    Prestatiedruk, een verlaagd zelfbeeld en onrust. Dit zijn drie onderwerpen die een invloed hebben op de mentale gezondheid van jongeren. Maar hoe ontstaan deze problemen en wat zijn de consequenties ervan? In deze workshop duiken we dieper in het onderzoek, delen we ervaringen van jongeren, en gaan we gezamenlijk in gesprek om oplossingen te verkennen. Hoe kunnen we de mentale weerbaarheid van jongeren versterken? Samen maken we het verschil!

    5. Taboe rondom drugs
    Veel jongeren komen vroeg of laat in aanraking met drugs. Er bestaat een kloof tussen jongeren en hun ouders, en tussen jongeren en de systeemwereld, waardoor het lastig is om met elkaar over dit onderwerp te praten. Ouders en professionals hebben de neiging om af te keuren of te ontkennen. Jongeren voelen zich niet begrepen en mogelijke problemen worden niet besproken. Wat zou er gebeuren als we dit taboe doorbreken? En hoe kunnen we dit doen?

    6. Grenzeloos sterk: samenwerken tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
    Een urgent en belangrijk thema: seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een probleem dat zich in elke gemeente voordoet en waarvan, helaas, ook veel jongeren slachtoffer zijn. Voor veel mensen een taboe, maar om het probleem aan te pakken moeten we het eerst bespreekbaar maken. Deze workshop biedt een veilige ruimte, waarin we bewustwording creëren, kennis delen en in gesprek gaan over helpende interventies.

Trefwoorden